Dzień rogalika w klasie 3b
    W dniu 11 X 2017 roku uczniowie klasy III b upiekli przepyszne rogaliki. Pomysł powstał podczas zajęć lekcyjnych, na których dzieci zastanawiały się, dlaczego rosną drożdże.

   

Wykonanie doświadczenia rozwiało wątpliwości i uczniowie dowiedzieli się, że drożdże są wykorzystywane do wypieku ciast i chleba. Wytwarzany przez nie gaz- dwutlenek węgla-powoduje, że ciasto rośnie i jest puszyste. Warsztatem naszej pracy stała się stołówka szkolna. Wspólnymi siłami zrobiliśmy ciasto. Po wykrojeniu trójkątów i nałożeniu nadzienia dzieci zwijały rogaliki. Przygotowanie oraz degustacja sprawiło dzieciom dużo radości. Gotowe wypieki smakowały uczniom i pracownikom szkoły.





Beata Najbar    2017-10-11  


Google
internet splubatowa.pl




Chopin wszystko co widział przerabiał na muzykę.